Brunsnegle

Hvordan bekjempe brunsneglene på en miljøvennlig måte – og hvor kaster jeg dem?

De er tilbake, alle hageeieres frykt - ekle og slimete – og de er mange!

Døde brunsnegler bør graves ned i egen hage, det er der de gjør best nytte for seg, der vil de bli til jord igjen. De kan også leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon hvor vi har egne beholdere til dette (Lørenskog gjenvinningsstasjon tar ikke i mot hageavfall eller brunsnegler). ROAF vil deretter destruere (grave de ned) på eget avfallsdeponi, eller levere de til forbrenning med energiutnyttelse.
Brunsneglene skal ikke kastes i restavfallet eller i den grønne matavfallsposen.

De skal ikke kastes i den grønne posen
Sneglene har lavt gassinnhold. I tillegg er det i mange tilfeller brukt giftige kjemikalier som vil komme inn i jordforbedringsprodukter, som forringer kvaliteten.

De skal ikke kastes i restavfallet
Sneglene er ikke å anse som restavfall eller husholdningsavfall. I tillegg vil de gjøre renovasjonsbilene og ROAFs sorteringsanlegg ekstra grisete, slik at det blir høyere kostnader for renhold og dårligere kvalitet på plasten som sorteres ut i sorteringsanlegget.

Plukk snegler
Håndplukking er den mest effektive måten å begrense sneglebestanden på. Du finner flest snegler om kvelden, natten og morgenen, eller i fuktig vær. Løft på bøtter og krukker og fjern snegler. Du kan legge ut “åte”, f. eks. kålblader, løvetann, katte- eller hundemat (100 g tørrfôr legges i bløt og blandes med 1 kg fuktet hvetekli).

Samle inn brunsneglene om kvelden, når de kommer til åtet. Kutt hodet av sneglene med saks eller spade, eller samle dem i en bøtte og hell på kokende vann. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde "kamerater".

Husk at døde snegler ikke skal kastes i restavfallet eller i de grønne matavfallsposene! De skal graves ned i egen hage eller leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon, hvor de blir tatt hånd om på en miljøvennlig og sikker måte.

Hvor kommer de egentlig fra?
Noen skadedyr, gjerne helt nye arter i Norge, er såpass hissige at vi ikke vil ha dem i norsk natur. En av disse er brunsneglen, også kjent som mordersneglen og iberiaskogsneglen, som kom til Norge på 1980-tallet med importerte blomster og jord. Den formerer seg raskt, har få naturlige fiender og spiser hageplanter. Derfor har den spredt seg raskt og gjort store skader i mange norske hager.

Brunsneglen er en brun, brunrød eller mørkebrun snegl uten sneglehus. Den blir 7-15 cm lang, er ettårig og hver snegle kan legge opptil 400 egg.

Gjør livet vanskelig for sneglen
Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Unngå å vanne hagen om kvelden, og bytt gjerne til planter som brunsneglen ikke liker, som astilbe, begonia, bringebær, bjørnebær, dill, flittig lise, fuksia, geranium, isop, løvemunn, pelargonium, rhododendron, roser, stikkelsbær og valmuer. Du kan bruke barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til dine planter: Kornete eller skarpe barrierer, for eksempel aske, kalk (eggeskall), sand, sagmugg eller sjømatskall.

Vurder kompostbeholder
En åpen komposthaug gir gode forhold for iberiasnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket, isolert eller uisolert kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste.

Se opp for snegleegg
Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen - de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

Ikke drep boasneglen
Boasneglen (også kalt tigersnegle og leopardsnegle) er en stor snegle som noen ganger forveksles med brunsneglen, men denne må du ta godt vare på! Boasneglen gjør lite skade på planter, men til gjengjeld spiser den brunsnegler og brunsnegleegg. Boasneglen er lysebrun med mørke prikker og striper på kroppen, og kalles også leopardsnegl. Også løpebiller og hagesnegler spiser eggene til brunsneglen.


Lykke til med bekjempelsen av brunsneglene!

Kilde: Naturvernforbundet