Matavfall

ROAF_BILDE2_Sol med barna_800

Det tar bare 7 sekunder å sortere matavfall!

Likevel kildesorterer vi Romerikinger bare halvparten av matavfallet. Slik går store verdier rett i søpla. For når du sorterer, lager ROAF miljøvennlig biogass og biogjødsel. Med andre ord er det viktig at du alltid bruker sju sekunder når du kaster. Så lover vi å gjøre resten.

Matavfall skal i grønn pose - Alltid!

Hvert eneste gram med matavfall som kastes i den grønne posen utgjør en forskjell for miljøet! 

Vi opprdrer først og fremst alle til å spise opp maten sin, men alt som ikke kan spises av skrotter, skrell og bein skal i den grønne posen og ikke i restavfallet. 

Undersøkelser av innkommet avfall viser at ca. 50 prosent av matavfallet ikke havner i den grønne posen. Vi håper du vil hjelpe oss med dette. Matavfall som kastes i grønn matavfallspose bruker vi til å lage biogass og biogjødsel. Kastes matavfall i restavfallet får vi ikke utnyttet denne ressursen på best mulig måte. 
 

Hva er matavfall som skal kastes i grønn pose?

  • Skrell 

  • Skrotter
  • Eggeskall, nøtteskall, rekeskall etc.
  • Teposer
  • Kaffegrut m/ filter
  • Tilgriset husholdningspapir og servietter
  • Bein
  • … og matrester generelt

 

Hva skal IKKE i grønn pose for matavfall, men i restavfall? 

  • Avskårne blomster (inneholder rester av sprøytemidler)
  • Plast
  • Kattesand
  • Bleier
  • Snus og sneiper
  • tomme yoghurtbegre
  • embalasjen fra pølsepakker
  • o.l

 

Visste du at...

  • Hver og en av oss kaster ca. 90 kg matavfall hvert år
  • Av alle eggene vi kaster årlig i Norge kunne vi lagd 3 millioner omeletter. Dette er egg vi kunne ha spist!
  • En grønn pose med matavfall kan ta en buss 250 meter
  • Dersom vi la alle brødene vi kaster i Norge årlig på langs i en rekke hadde de nådd fra Nordkapp til Cape Town og tilbake igjen!

ROAF_BILDE4_Hanne_800.jpg