- Dette er fremtiden til barnebarna mine! – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

– Dette er fremtiden til barnebarna mine!

– Hei! Dette er fra ROAF! Du er oktobervinneren av Poselotteriet og får snart et gavekort fra KIWI i posten!

– Så kjempemorsomt!

Det er en svært overrasket og glad dame fra Lunderåsen på Frogner som til slutt tar telefonen etter et par lange ringeforsøk. På en regntung novemberdag ble det altså Sidsel Mørch Rødberget som stakk av med seieren, og hun får straks et gavekort fra KIWI i posten som kan brukes på alle KIWI-butikker over hele landet.

– Jeg er veldig nøye på dette med kildesortering, og jeg prøver å lære opp både barn og barnebarn. Jeg kaster aldri brukbar mat, gårsdagens middagsrester blir alltid til lunsj dagen etter. I tillegg sorterer jeg både papp og papir, glass- og metall – og til og med sånne stearinlysrester. Dette er fremtiden til barnebarna mine! sier Sidsel. Hun forteller at hun nylig ble enke, men at hun og mannen har vært ivrige kildesorterere i årevis:

– Jeg skulle ønske ønske mannen min hadde fått opplevd at vi vant Poselotteriet!

 

 

Kaster aldri mat: I den grønne posen hjemme hos Sidsel Mørch Rødberget, kastes det aldri brukbar mat. - Siden jeg er alene, tar det jo litt tid å få fylt opp posen!

Nabo i bransjen

–  Du har jo sortert matavfall i mange år, men hvordan fikk du vite om Poselotteriet?

– Det så jeg på Facebook. I tillegg har jeg en nabo som jobber i renovasjonsbransjen, og vi har også snakket om Poselotteriet, sier den glade oktobervinneren til ROAF.

 

Kun for ROAF-innbyggere

Alle som bor i en ROAF-kommune og som er over 18 år, kan være med i Poselotteriet. Det eneste du trenger å gjøre er å skrive navnet og telefonnummeret ditt på den grønne posen, og så er det bare å fylle den opp med matavfall som vanlig. Vi trekker fysiske poser i sorteringsanlegget vårt hver uke, men du kan også øke vinnersjansene dine stort ved å ta bilde av den fylte posen, og sende til oss på epost: poselotteriet@roaf.no

Skriv navnet og telefonnummeret ditt med en solid sprittusj, skriv stort og tydelig! Det kan også lønne seg å skrive på posen før du begynner å fylle den med matavfall. Hver måned trekker vi en vinner av et gavekort på 5000 kroner fra KIWI, i tillegg til tre ekstratrekninger i året av gavekort på hele 10.000 kroner! Siden oppstarten av Poselotteriet i mars i år har vi gledet 10 ROAF-innbyggere med et solide bidrag til matbudsjettet. Og i desember i år skal vi trekke  to vinnere: ett gavekort på 5000,- og ett på 10.000 kroner.

 

Biogass og biodiesel

Alt matavfallet som sorteres i grønn pose blir sendt til Den Magiske Fabrikken i Vestfold, der det gjøres om til biogass og biogjødsel. Nesten alle renovasjonsbilene til ROAF går på biogass som er produsert av kundenes matavfall, og en pose matavfall på omtrent 2,5 kilo gjør at bilen kan kjøre én kilometer i snitt. Dersom du kaster matavfallet i restavfallet, og ikke i den grønne posen, går vi glipp av svært verdifullt og miljøvennlig drivstoff. Så hva venter du på? Gjør som Sidsel, og bli med på Poselotteriet, du også! Kanskje det er deg vi ringer neste gang?

– Men nå når jeg har vunnet én gang, er det lov at jeg deltar igjen? spør Sidsel.

– Selvsagt! Du kan delta så mye du vil, og sende inn bilder av så mange poser du ønsker. Én pose = ett lodd!

 

 

 

 

 

Matavfallet skal kun i grønn pose

I den grønne posen skal du kun kaste matavfall og ingenting annet. Aller helst vil vi selvsagt at du skal spise opp maten din, men dersom dette er uunngåelig er det den grønne posen som gjelder. Når du kaster matavfallet i den grønne posen, bidrar du både til en bærekraftig sirkulærøkonomi, og til at renovasjonsutgiftene holdes så lave som mulig. I tillegg kan du vinne gavekort fra KIWI hver måned!

 

Eksempler på matavfall:
  • potetskrell
  • gulrotskrell
  • løkskall og annet avkapp
  • fiskebein og fiskeskinn
  • bein og kyllingskrotter
  • fett og sausrester
  • tørkepapir og servietter med matrester
  • smuler

OBS! Blomster og plantejord skal ikke i den grønne posen, men i posen for restavfall.

Mangler du grønne poser?

Knytt en plastpose fast i avfallsbeholderen din neste gang det er tømmedag, og renovatøren legger igjen en ny rull til deg! Du kan også få grønne poser på servicetorget i kommunen der du bor. Dersom du bor i et borettslag eller sameie, er det styret som skal sørge for at det ligger grønnposer tilgjengelig på egnet sted. Styret kan forøvrig bestille gratis skap til oppbevaring av grønnposer her.