Sorteringstips til småbarnsforeldre

Hverdagen er hektisk, det blir mye babymat fra glass og det byttes bleier flere ganger om dagen. Her er ni tips til hvordan en småbarnsfamilie skal sortere det mest vanlige avfallet sitt.

gutt spiser pasta blikk

Om du vet hva som skal hvor, blir det mye enklere å kildesortere.

 

1. 
Tøm glass med barnemat for eventuelle rester – restene skal i grønn pose. Skyll glasset i kaldt vann. Legg glassene i en større boks eller i en pose et sted på kjøkkenet, og ta dem med til et returpunkt for glass – og metallemballasje. Oversikt over ditt nærmeste returpunkt finner du her. Glass gjenvinnes til nye glass og flasker, skrulokket blir til nye produkter av metall.

2.
Bleier legges i restavfallet. Pakk gjerne bleien i en lukket pose slik at det ikke blir lukt. Bleier skaper enormt mye avfall i løpet av et år. ROAF gir tilskudd til tøybleier. Ordningen kan du lese mer om her. Skall og skrell fra bananer, gulrøtter, avokadoer og lignende sorteres som matavfall i grønn pose. Matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

4.
Gamle smokker og utslitte tåteflasker av plast kan du kaste i restavfallet. Vårt ettersorteringsanlegg sorterer ut flere typer plast, og sender det videre til gjenvinning av nye plastprodukter.

5.
Smoothie-poser som man kan klemme på skal sorteres som restavfall. da disse ofte er laget av blandingsprodukter som ikke lar seg gjenvinne.

6.
Esker til babygrøt og morsmelkerstatning sorteres som papp, papir og kartong. Det samme gjelder makaroniesken, melkekartongen og havregrynsposen. Papp, papir og kartong gjenvinnes til nye papirprodukter

7.
Babyoljeflasken, sjampoflasken og våtserviettholderen sorteres som plastemballasje, og kastes dermed i restavfallet her på Nedre Romerike. Tøm ut alle rester og skyll flaskene før de kastes i avfallsposen. Husk at våtserviettene også skal i restavfallet. De ulike plasttypene sorteres hver for seg hos oss, og vi sender det videre til videreforedling.

8.
Barn har ofte lyd og lys og inneholder dermed elektronikk. Når de går i stykker kan de kan leveres gratis til el-forretninger, eller til gjenvinningsstasjonen som EE-avfall. Videre i prosessen plukkes produktene fra hverandre, og viktige ressurser blir tatt ut.

9.
Klær og sko som er blitt for små kan gis bort til en nabo eller noen andre i barnehagen. Det er også enkelt å selge eller gi bort ting på finn.no. Dersom du heller vil levere inn, skal alt være rent og tørt – og leveres som tekstiler. Dette gjelder også slitte og ødelagte klær og skotøy.  Det som er i brukbar stand går direkte til ombruk. Mye blir også bearbeidet og gjøres om til andre typer produkter, blant annet fruktnett eller isolasjon til både vegger og veier.

hender og løvetann

En fremtid for barna

Å kildesortere er et av de enkleste miljøtiltakene du kan gjøre.

Ved å kildesortere kan vi gjenbruke ressurser som er i avfallet, i stedet for å utvinne nye.

Hvorfor skal du kildesortere? Hva skal sorteres hvor?