Plast

ROAF sorterer plasten for deg, derfor skal du kaste plast i restavfallet.

På Nedre Romerike skal innbyggerne kaste plast i restavfallet fordi vårt ettersorteringsanlegg sorterer ut plasten automatisk. Vår fabrikk sorterer i fem ulike plasttyper som blir gjenvunnet.

Plasten som sorteres ut fra restavfallet i ettersorteringsanlegget, materialgjenvinnes og blir til nye produkter, som bygningsmaterialer, kontorstoler, leker, isskraper, fleecegensere, bruskasser, lamper, kontormaskiner, sekker med mer.

Ettersorteringsanlegget vil sortere ut cirka 2500 tonn plast hvert år til materialgjenvinning. Det tilsvarer 5000 tonn råolje. Vi sparer altså ressurser og kostnader, og vi minsker skadelig påvirkning på naturen!

De forskjellige plastkvalitetene blir deretter solgt videre til plastindustrien som bruker dette i sin produksjon.

 

 

 

 

FOLIE
Plastfolie er den vanligste plasttypen i næringslivet. Nær halvparten er folie fra handel og industri. Plastfolien er svært anvendbar og benyttes blant annet til plastbæreposer, krympeplast/transportplast, bobleplast og rundballeplast i landbruket.

Brukt LDPE-folie blir stort sett gjenvunnet til nye folieprodukter som bæreposer og avfallssekker. HDPE-folie brukes til bøtter, kanner, rør etc.

 

PET (Polyetylentereftalat)
PET er et termoplastprodukt i polyesterfamilien. Materialet er lett gjenvinnbart, og oppnår høyeste skala (1) for gjenvinnbarhet. PET er også kjent for sin store styrke og stivhet, kombinert med muligheten for gjennomsiktige produkter, god slagfasthet og overflatehardhet. PET har gode bæreegenskaper og vanninntaket er lite. De elektriske egenskapene er gode selv i høy fuktighet og temperatur.

PET brukes blant annet til elektriske kontakter, blåseformete kanner, brus- og ølflasker, parfyme, folie, fotografisk- og røntgenfilm, lyd- og billedbånd for å nevne noen produkter.

 

 

PP (Polypropylen)
PP er en polymer og termoplast, som brukes til alt fra små plastartikler og innpakking av sjokolade, til superundertøy og avansert laboratorieutstyr. Fortrinn ved PP er lav tetthet og stor dekkevne, og at det ikke absorberer væske. Materialet er meget anvendelig til engangsservice og plastposer da materialet nedbrytes i sollys. Materialet kan vaskes rent ved lave temperaturer og krever ikke tørking. Materialet kan ikke angripes av bakterier. Det har som regel utmerket farveekthet.

Materialet har en meget bred anvendelse: Bekledning, svettetransporterende tekstiler, hygienetekstiler, møbelbaksider, taktekking, tauverk og våtbindeartikler. Dessuten brukes det til papirvarer, filtre, bærelag under belegninger, kystsikring og armering i betong.

 

PE (Polyeten)
PE er et termoplastisk kunststoff fremstilt ved polymerisasjon av gassen eten. PP er den type plast som det fremstilles mest av på verdensbasis. PE-HD (PP med høy tetthet, er et forholdsvis stivt plastmateriale og brukes til avløps-, vann og gassrør, matkasser, leketøy osv.
PE-LD (PP med lav tetthet) er et mykt plastmateriale som brukes til plastposer, plastfilm osv.

PP brukes til fremstilling av plastposer, sjampoflasker, leketøy, emballasje, el-artikler, vvs-artikler m.v.

EPS (Ekspandert Polystyren)
EPS er en meget volumiøs lettemballasje som består av ca 98% luft. EPS brukes som formstøpt transportbeskyttelse for elektroniske produkter og møbler, og det brukes til å lage fiskekasser for isolert og lett transport i alle ledd av fiskeforedlingen.

Regranulert EPS (og PS) blir brukt til produksjon av blant annet kabelplater, plastprofiler, deksler, CD-cover, skosåler, kleshengere, plantebrett, innholdet i saccosekker med mer.

 

 

HARD PLAST 

Store produkter av hard plast skal tas med til gjenvinningsstasjonen.

Hardplastemballasje utgjør i mange tilfeller mye volum, og lav vekt. Det kan derfor være en betydelig besparelse å få denne plasten ut av restavfallet. Denne plasttypen egner seg også svært godt til materialgjenvinning.

Gjenvunnet hard plastemballasje brukes blant annet til produksjon av nye leker, diverse avstandsklosser til anleggsbransjen, verktøyesker, paller, avfallsbeholdere, rør, bøtter og møbler.

Hardplastemballasjen blir etter innsamling, sortert i ulike undertyper av plast (PP, HDPE, PE, PS). De rette kvaliteter blir deretter transportert til materialgjenvinner. Hos materialgjenvinneren blir råvaren kvernet, vasket før den går gjennom ekstruder og blir smeltet til regranulat. Regranulatet benyttes deretter som råvare til produksjon av nye plastprodukter.

Visste du at

  • For hver kilo plastemballasje som gjenvinnes reduseres CO2 utslippene med 1,5 – 2,5 kg (avhengig av plasttype og energikilde)
  • Total energibesparelse ved materialgjenvinning er 13,2 kwh pr innsamlet kg plastemballasje
  • Vi nordmenn forbruker 23-25 kg plastemballasje pr innbygger pr år (i husholdningen)
  • Bruksområdene for resirkulert plast blir stadig flere. Mange av avfallsposene vi bruker daglig er bl.a. laget av resirkulert plast
  • For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi to kilo olje og uttak av ikke-fornybare ressurser reduseres.
  • Brasil og Portugal har spilt med drakter gjenvunnet av plast i fotball VM