Ettersorteringsanlegget

ROAF har et av verdens mest avanserte ettersorteringsanlegg (ESAR) for husholdningsavfall. Matavfall og ulike plastkvaliteter sorteres maskinelt ut fra restavfallet for deretter å sendes til materialgjenvinning.

Fabrikken tar i mot avfall som vi selv samler inn fra innbyggere på Nedre Romerike. I tillegg tar vi i mot og sorterer avfall fra Follo.

Hvordan virker Ettersorteringsanlegget

Første fase for avfallet etter at det har blitt hentet hjemme hos hver enkelt er at det lastes av i mottakshallen. Der fører vi litt og litt avfall over i lasterampen. Vi laster inn ca 30 tonn i timen. Det første som skjer er at de grønne posene med matavfall skilles ut. Deretter går posene videre til to poseåpnere som kutter opp posene slik at alt avfall går løst gjennom fabrikken. I fabrikken er det 16 t-tec maskiner som leser hvilket type avfall som passerer maskinen, og luftdyser som blåser avfallstypen videre til riktig bånd. Laserne lyser gjennom alle tingene som farer gjennom anlegget, og sorterer i mindre og mindre fraksjoner. Til slutt ender vi opp med utsorterte, rene avfallstyper som vi sender til videreforedling.

ROAF sitt ettersorteringslanlegg sorterer i

 • Matavfall
 • Pet plast
 • PP plast
 • Folie
 • Mix plast
 • Papir (men av dårlig kvalitet pga sammen med annet avfall)
 • Metaller
 • Restavfall som går til forbrenning og energi

Hva er viktig for fabrikken

 • Alt matavfall må i grønn pose. Det aller første som sorteres ut i fabrikken er de grønne matavfallsposene. Er det mat som ikke er i disse, så blir ikke de med videre til prosessen som gjør det om til biogass og biogjødsel. I tillegg tilsmusser matavfall alt annet avfall, og gjøre det mer urent, og dermed vanskelig å lese, samt dårligere kvalitet.
 • Alt av klær og tekstiler skal leveres UFF, Fretex eller andre aktører. Først og fremst fordi dette ombrukes, syes om eller brukes som isolasjon eller annet materiale. I fabrikken henger strømpebukser og bh seg fast i utstyret og lager lange kveiler av avfall som vi må skjære bort. Det skaper ekstra mye renholdsarbeid og ødelegger for prosessen.
 • Glass og metall er ofte produkter med skarpe kanter. Dette skjærer i stykker løpebåndene som frakter avfallet rundt i fabrikken. Samtidig er glass og metall rene produkter som kan resirkulers 100%.

 

 

Sortering av plast

Alle kunder av ROAF skal kaste plast sammen med vanlig restavfall.

Fabrikken sorterer automatisk i fem typer plast. Disse plasttypene selger vi videre for at de skal igjenbrukes i nye plastprodukter.

ROAF har Europas mest moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall.

Ettersorteringsanlegget har økt plastinnsamlingen på Nedre Romerike fra 4,5 kg til 11 kg per innbygger, og i 2017 ble det totalt sortert ut over 2,2 tonn plast i anlegget.

 

Plast